Tutşi, Diyarbakır’da hayata geçirecekleri çalışmaları paylaştı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, kentin altyapısını güçlendirmek için 2021’de 16 büyük projeyi Diyarbakır’a kazandırdı.

Diski Genel Müdürü Fırat Tutşi, Diyarbakır genelinde 2021’de gerçekleştirdikleri ve 2022’de hayata geçirecekleri çalışmaları basınla paylaştı.

Bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Tutşi, Diskinin 17 ilçedeki vatandaşlara toplam 1271 personel ve 293 araçla hizmet verdiğini söyledi.

İçme ve kullanma suları için boru hatları döşediklerini ve kanalizasyon yolları inşa ettiklerini aktaran Tutşi, arıtma tesisleri, enerji üretim ve temin merkezleri, depolar, barajlarla bu yatırımların doğru yönetilmesi için yer üstünde teminine ve korunmasına çalıştıklarını vurguladı. 

Tüm su kaynaklarımızdan aldığımız suyu tesislerimizde arıtıyor,  hemşehrilerimizin musluklarından temiz ve kesintisiz içme suyunun akmasını sağlıyoruz. Su, dünyanın ve Türkiyenin insanlığa oranla kıt kaynakları arasında; toprağın bereketi, canlıların yaşam alanı, insanın özü ve olmazsa olmaz gereksinimi. Dolasıyla böylesine hayati ve günlük bir ihtiyacın en sağlıklı şekilde karşılanması Diskinin asli vazifesi. Ancak su meselesi yalnız günün değil, geleceğin de aynı derecede hayati meselesi.

Son 2 yılda yaptıkları tüm işlemlerle Diyarbakırın suyunu en doğru biçimde yönetilmesini sağlamak ve sürdürebilir bilinci oluşturmak gibi bir vizyonlarının olduğuna değinen Tutşi, bu bilinçle içme suyu şebekeleri döşediklerini, modern arıtma tesisleri inşa ettiklerini ve kanalizasyon sistemiyle kentin göz bebeği Dicle Nehrini temiz tutuklarını söyledi. 

“Su yönetimini düzgün bir zemine oturtmak istiyoruz”

SCADA Projesi’yle Diyarbakır’ın suyunu yönetmeyi ve kayıp kaçakla israfını önlemeyi amaçladıklarına dikkat çeken Tutşi, Diyarbakır’ın 50, hatta 100 yıllık su hazinesini yönetmek, düzgün dağıtmak ve sürdürülebilir bir zemine oturtmak amacıyla yatırımları hayata geçirdiklerini söyledi. 

Tutşi, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: 

“Devletimiz de; Diyarbakır’ımızın su kaynaklarını korumak ve geliştirmek adınayapımı bu yıl tamamlanacak Silvan Barajı başta olmak üzere; 7 barajı daha Diyarbakır’ın bugününe ve geleceğine armağan ediyor. Su hazinemiz, DİSKİ’nin kaynakları, tüm bu yatırımlar; Diyarbakır’da yaşayan 1 milyon 800 bin insanın ortak kaynağı. Arıtma tesislerimiz, köylere açtığımız kuyularımız, mevcut 6 barajımız. İnsanımızın ortak varlıkları. Ancak sadece bugün burada yaşayanların değil, bugün doğan ve yarın doğacak her bir hemşehrimizin de ortak varlıkları, geleceğin su teminatı.”

“Abonelerimiz paydaşlarımızdır”

Tutşi, su kaynaklarının yönetiminde her bir aboneyi paydaş olarak gördüklerini aktararak şöyle konuştu:

“Tamamlanan ve devam eden 550 milyon liralık yatırımlarımızla Diyarbakır’da suyun yönetimi için yeni bir bakış inşa ediyoruz.Her bir hemşehrimizin ortak paydaşlığında bugünün ve geleceğin su teminini garanti altına alıyoruz.Sayın Valimiz Münir Karaloğlu başta olmak üzere tüm Diyarbakır’ımıza verdikleri önem ve destek için; kurumum ve şahsım adına size teşekkür ediyorum.”

Tutşi, yaptığı açıklamaların ardından 2021’de merkez ilçelerden, en ücra kırsal mahallelere hayata geçirdikleri projeleri paylaştı.

“Diyarbakır’da 2021’de 16 proje tamamlandı”

Yaptığı sunumla hayata geçirdikleri projeleri detaylandıran Tutşi, merkez ve kırsal mahallelerde yaptıkları sondaj çalışmalarından, yeni terfi merkezlerine, kanalizasyon şebekelerinden, yeni su depolarına, yağmur suyu şebekelerinden, yeni içme suyu şebekelerine kadar 2021’de 16 büyük projeyi Diyarbakır’a kazandırdıklarını aktardı.

Yaptığı sunuma abone sayısındaki artışa ve kaçak kullanıma yönelik Diyarbakır’ın dört bir yanında tarama çalışması yaptıklarına değinen Tutşi, son bir yılda 36 bin 470 yeni aboneyle toplam sayıyı 445 bin 511’e çıkardıklarını, Diyarbakır’da abonesiz ev, ticarethane kalmayana dek çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti. 

“13 projemiz yapım aşamasında”

İl genelinde DİSKİ öz kaynaklarıyla ve dış finansman desteğiyle yürüttükleri 13 projenin yapım aşamasında olduğunu duyuran Tutşi, içme suyu şebekeleri, kanalizasyon inşaları ve diğer altyapı çalışmalarının yanı sıra büyük projeleri hayata geçirmeye hazırlandıklarını aktardı.

“Diyarbakır’ın 50 yıllık su sorunu çözüyoruz”

Tutşi, Bismil Atıksu Projesi’ni yıl içinde, Dicle Barajı 2. Aşama İsale Hattı ve Pompa İstasyonu’nu ise Şubat 2023’de hayata geçireceklerinin müjdesini verdi. 

Bu 2 büyük projeyle Diyarbakır’ın su kirliliğinin önüne geçeceklerini ve Diyarbakır’ın 50 yıllık su sorununu çözeceklerini bildiren Tutşi, tamamlanan ve devam eden 550 milyon TL yatırımlarla Diyarbakır’da su yönetimi için yeni bir bakış açısı inşa edeceklerini ifade etti.

Program, soruların cevaplandırılması ve toplu fotoğraf çekimiyle nihayet buldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir