“Geleneksel Mimaride Malzeme ve Yapım Teknikleri” konulu çalıştay sona erdi

Dicle Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Geleneksel Mimaride Malzeme ve Yapım Teknikleri” konulu çalıştay 23-25 Haziran 2022 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Akademisyenler, öğrenciler, arkeologlar, mimarlar, genç kültür elçileri ve kurum temsilcilerinin katıldığı çalıştay üç gün sürdü.
Çalıştay sunumları 23 Haziran 2022 tarihinde, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoçun da katılımıyla Suriçinde yer alan Dicle Üniversitesi Kültür ve Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezinde yapıldı. Gebze Teknik Üniversitesinden çok sayıda akademisyen ve öğrencinin yer aldığı çalıştay yoğun bir katılımla gerçekleşti. Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Neslihan Dalkılıç, “Geleneksel Mimaride Yapım Teknikleri ve Malzemenin Araştırılması Çalışmaları” başlıklı sunumuyla son yıllarda Dicle Üniversitesi yapılan geleneksel yapım teknikleri konusundaki çalışmaları izleyicilerle paylaştı. Tarihi çevrelerde yaptığı başarılı uygulama çalışmalarıyla bilinen Mimar Aslı Özbay “Geleneksel Dokuların Modern Teknoloji İle İmtihanı” konulu sunumunda, geleneksel ve modern teknikleri bir araya getirdiği uygulama çalışmalarını anlattı.  Son zamanlarda düzenledikleri toprak atölyeleri ile yoğun ilgi gören Mimar Can Cumalı ve Mimar Çağlar İşbilir ise toprak yapı teknikleri ve toprak yapı detaylarına ilişkin bilgileri “Toprakla Mekânlara Dokunmak” başlığıyla izleyicilere sundu.  
Çalıştayın ikinci gününde atölye çalışmaları yapıldı. Harman tuğla yapımı, tuğla atölyesinde, ustaların anlatımı ve uygulamalarla yerinde öğrenildi. Öğrencilerin ve akademisyenlerin büyük beğenisiyle sonuçlanan atölye çalışması sonrası ustalara teşekkür belgesi ve atölyede uygulama yapan katılımcılara katılım belgeleri verildi. Atölye sonrası düzenlenen Zerzevan Kalesi gezisinde kale tanıtılarak; Roma dönemi malzeme ve yapım teknikleri Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun tarafından çalıştay katılımcılarına anlatıldı.
Çalıştayın son gününde ise Diyarbakır kent merkezinde yapılan son dönem restorasyon uygulamaları gezilerek, uygulamalar sırasında kullanılan malzeme ve yapım teknikleri yerinde incelendi ve değerlendirmeler yapıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir