Diyarbakır’da 300 çam ağacı fidanı dikildi

Diyarbakırda “Dünya Astım Günü” dolayısıyla kısa adı Gard olan Solunum Hastalıklarına Karşı Küresel Birlik Ormanında, İl Sağlık ve Orman İşletme Müdürlüğü personelleri tarafından 300 çam ağacı dikildi. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre dünyada 339 milyon kişi astım hastasıyken, her yıl ise 400 binden fazla kişi astım nedeniyle hayatını kaybediyor. 

Diyarbakır’da “2 Mayıs Dünya Astım Günü” kapsamında GARD (Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases – Solunum Hastalıklarına Karşı Küresel Birlik) Ormanı’nda yüzlerce fidan dikildi.  Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nün,  kronik hava yolu hastalıkları ve risk faktörleri ile mücadele etmek için oluşturduğu GARD Orman’ında İl Sağlık ve Orman İşletme Müdürlüğü çalışanları tarafından 300 adet çam ağacı fidanı dikildi. 

HER YIL 400 BİNDEN FAZLA KİŞİ ASTIMDAN ÖLÜYOR

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü’ünün (DSÖ) verilerine göre  dünyada 339 milyon kişinin astımı olduğu tahmin edilmektedir ve dünyada her yıl 400 binden fazla astıma bağlı ölüm olduğu bilinmektedir.

GARD (Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases – Solunum Hastalıklarına Karşı Küresel Birlik) Türkiye kapsamında, T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği işbirliği ile her yıl Dünya Astım Gününde toplum ve sağlık çalışanları için eğitim ve farkındalık toplantıları düzenlenmekte ve o yıla özgü farklı bir tema belirlenmektedir.

ASTIM NASIL BİR HASTALIKTIR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Astım, akciğer içi hava yollarında mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının daralması sonucu ortaya çıkan müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Astım tekrarlayan ve ataklar halinde gelen nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir.

Doğru tanı için yakınmaların değerlendirilmesinin yanı sıra solunum fonksiyon testlerinin yapılması amacıyla birinci ve ikinci üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarının işbirliği önemlidir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir