Diyarbakır iş dünyasından zamlara isyan

Tüketici, 1 Temmuza zamlı tarifelerle “merhaba” dedi. Önce elektriğe yüzde 15 zam yapıldığı duyuruldu. Ardından doğalgaza yüzde 12, L P G’ye de 50 ila 60 kuruş zam yapıldı. Normalleşmeye geçiş gününde yapılan bu zamlara, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinden tepki geldi.

Güneydoğu Eksprese konuşan Diyarbakır Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Fidan, pandemi sürecinden olumsuz etkilenen sanayicilerin en büyük gider kaleminin enerji olduğuna dikkat çekerek, “Normalleşmeye geçiş gününde olumlu ve pozitif haberler beklerken, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar sanayicileri derinden üzmüştür. Bu kararlar, sanayicileri olumsuz etkileyecek, üretime ve istihdama olumsuz yönde yansıyacaktır. Bu kararlar yeniden gözden geçirilmeli, zamlar geri alınmalı veya makul seviyeye çekilmelidir” dedi.

DTB BAŞKANI YEŞİL: TÜM SEKTÖR ETKİLENECEK, ÜRÜN FİYATLARI ARTACAK

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil ise, zamlardan sadece sanayicilerin ve esnafların değil çiftçilerin de olumsuz yönde etkileneceğini söyledi. Yeşil, “Bu zam kararının tekrar değerlendirilmesi gerekir. Bu durumda ürün fiyatları da yükselecek” dedi.

DESOB BAŞKANI EBEDİNOĞLU: PİYASA DARALACAK

TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu da, pandemi ile birlikte esnafın son1.5 yıldır büyük sıkıntılar yaşadığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Bu süreçte hizmet sektörü özellikle işyerini kapatmak zorunda kaldı, binlerce kişi işsiz kaldı. Bu zamlar daha çok küçük işletmeleri daha çok etkileyecek. Piyasa daralacak. Biz işletmelerin temel girdilerinde iyileştirme beklerken, bu tür zamların önümüzdeki günlerde olumsuz etkilerini göreceğiz.

DTSO BAŞKAN YARDIMCISI AVŞAR: BU ZAM FABRİKALARA KİLİT VURDURUR

DTSO Başkan Yardımcısı Erdal Avşar da, EPDK ve BOTAŞ’ın zamlarına tepki göstererek, “1 Temmuz, normalleşmeye geçiş günü. Bugünde yapılan zamlar şaka gibi. Pandemi nedeniyle esnaflarımız, ticaret yapan, üretim yapan sanayicilerimiz zaten zor durumdaydı. Bir işletmenin en büyük girdi kalemine yapılan yüksek miktardaki zammın etkisi de büyük olacaktır. Özellikle elektriğe yapılan zam ile birlikte fabrikalara kilit vurulacaktır. Tek seferde yüzde 15 zam olur mu?”

OSB MECLİS BAŞKAN YARDIMCISI TOPALAN: RAPOR HAZIRLAYACAĞIZ

Diyarbakır OSB Meclis Başkan Yardımcısı Sezai Topalan da tepkisini şöyle dile getirdi:

“Diyarbakır’ın üç bir yanı barajlar. Elektrik burada üretilmesine rağmen en pahalı elektrik yine burada. Sebebi ise siyasilerin sahip çıkmayışıdır. En büyük gider kalemlerinden biri olan elektrik, personel maaşlarından bile fazla ve bu durum biz sanayicileri zorluyor. Bu bölgenin kalkınması elektriğin ucuz olmasından geçer. Devlet Dicle elektriği özelleştirmemeliydi. Elektriğin pahalı olması üretkenliği azaltıyor. Yapılan son zamlar, sanayicileri çok zor duruma koydu. Daha önce yüzde 3-5 oranında zamlar yapılırken bu kez çok yüksek miktarda yapıldı. Bu konuyu gündemimize aldık. OSB Yönetimi olarak bu konuyu görüşüp bir rapor hazırlayacağız. 1 milyon TL’lik aylık fatura ödeyen sanayicilerimiz var. Yüzde 15 çok fazla. Zamdan sonra sanayiciler olarak birbirimizi arayarak birbirimize geçmiş olsun diyoruz.”