“Dağkapı Meydanı Yenileme Projesi” bilmeceye döndü

Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un sözünü verdiği yıkılan surların yeniden yapılması, yeraltı çarşısı ve Dilan Sineması’nı kapsayan “Dağkapı Meydanı Yenileme Projesi” bilmeceye döndü. Geçen zaman içerisinde proje için bir adım atılmadığı görülürken, meydanın kaderine terkedildiği, çöplerin toplanmadığı ve birçok alanda yıkıntıların olduğu görülüyor. Proje çalışmalarının halen sürdüğü belirtildi.

Diyarbakır’ın önemli yerlerinden biri olan Dağkapı Meydanı (Şeyh Said Meydanı), vatandaşın en çok uğrak yerlerinden biri. Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda bulunan meydan, sürekli çöplerle ve görüntü kirliliğiyle anılıyor. Özellikle akşam saatlerinde vatandaşların ve seyyar esnafın akın ettiği meydanda oluşan çöpler, ertesi sabah geç saatlere kadar toplanılmayarak kötü görüntüsü ile vatandaştan da tepki alıyor. Meydanın hak ettiği değeri görmediğini belirten vatandaşlar, yetkililerin meydana gereken özeni göstermesi çağrısında bulunuyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarıyla birlikte 2020’de “Surlarda Diriliş Başlıyor” mottosuyla başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında Sur ilçesinde düzenlemeler devam ederken, bakanlığın o dönem sözünü ettiği “Dağkapı Meydanı Kentsel Yenileme Projesi” bir türlü başlatılmadı.

BÜYÜKŞEHİR: PROJE SÜRÜYOR

2020’de dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, hendek olayları sırasında zarar gören ve 5 yıl sokağa çıkma yasağının bulunduğu Sur’daki 6 mahallede incelemelerde bulunmuş ve Dağkapı Meydanı ile ilgili bir düzenleme projesinin olduğu ve ödenek sözü vermişti. Şu an ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden aldığımız bilgiye göre, projenin oluşturulamadığı ve bununla ilgili çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi. 

Diyarbakır’ın önceki valisi Münir Karaloğlu ise, Dağkapı Meydanı’nın düzenleneceğini ve proje için ödenek sözü aldıklarını belirtmişti.

PROJE İÇİN ÖDENEK SÖZÜ

Dağkapı Meydanı düzenleme projesi hakkında bilgi veren dönemin Valisi Münir Karaloğlu, proje için ödenek sözü aldıklarını belirterek, “Kamulaştırma, iyileştirme ve yenileme projemizle, Dağkapıda güzel günler geri geliyor. Dağkapı meydan düzenleme projemiz için Bakanımız Murat Kurumdan 10 milyonu Bakanlık hibesi, 10 milyonu İller Bankası kredisi olan 20 milyon TL ödenek sözü aldık. Hayırlı olsun” paylaşımı yapmıştı.

DAĞKAPI’DAKİ YERALTI ÇARŞISI SİNEK AVLIYOR

Dağkapı Meydanı altında, Kürt komutan ve hükümdarın ismini taşıyan ve kentin ilk ve en eski yer altı çarşılarından biri olan Selahattin Eyyubi Çarşısı, yetkililerin duyarsızlığı ve umursamazlığı yüzünden yıllardır harabeye dönmüş durumda. Çarşının girişi ve içinin döküldüğü, tabelasının da yerinde olmadığı görüldü. Büyükşehir ile tapu konusunda yıllardır anlaşmazlık yaşayan tarihi çarşıdaki esnafın birçoğu dükkanlarını kapatmışken, açık olanlar da adeta sinek avlıyor.

DAĞKAPI MEYDANI DÜZENLEME PROJESİ

Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bir otelde düzenlenen değerlendirme toplantısına katılarak, Dağkapı Meydanı’na da değindi. Bakan Kurum, Diyarbakır’a yakışacak yepyeni bir meydan yapacaklarını ve valilik ile birlikte bir çalışma yürütüldüğünü ifade ederek şöyle konuşmuştu;

YIKILAN SURLAR DA YAPILACAKTI

“Dağkapı Meydanı düzenleme projemiz var. Peygamberler, sahabeler şehri Diyarbakır’daki tarihi eserleri gün yüzüne çıkaracak, ecdadımızın bize bıraktığı değerleri koruyacak ve restorasyonunu yaparak gelecek nesillere aktaracak adımları atmak durumundayız. Bu kapsamda Orduevi’nin yıkımını gerçekleştireceğiz. Bu alanda Selahattin Eyyubi çarşısında 51 dükkan var. Bu dükkanların da yıkım sürecini gerçekleştireceğiz. Dağkapı Meydanı’nı tarihe uygun bir şekilde restore ediyoruz. Burada yaklaşık 250 metrelik surumuz yıkılmış durumda. Bu surun da inşasını yeniden yapıyoruz. Dağkapı diye andığımız ancak kapı zaman içerisinde yıkılmış. Dağkapı’yı da yeniden inşa edecek, bir meydanıyla, çay bahçeleriyle düzenlemeyi yapacağız. Bu kapsamda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine 10 milyon lira hibe vereceğiz.

DİLAN SİNEMASI BİNASI KÜLTÜR MERKEZİ OLACAKTI

Diyarbakır’da, Ermeni mimar Harutyan Sarafyan tarafından 1951 yılında yapılan ve o dönem Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük sinema salonu olma özelliğini taşıyan ve 1970 yılında yaklaşık 40 yıl Diyarbakır Subay Orduevi olarak kullanılan ve birkaç yıl önce depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan 1400 metrekare alana kurulu 13 katlı bina için yıkım kararı alındı. Bina yıkıldıktan sonra bu alan meydana dahil edilecek, Dağkapı Meydanı ile meydana bakan binaların cepheleri iyileştirilecek, silüeti bozan yapılar kamulaştırılacak ve eski Dilan Sineması’na ait bina da “kültür merkezine” dönüştürülecekti. Aynı dönem çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yine Dilan Sineması için de birçok kesimin faydalanabileceği Kültür Merkezi’ne dönüştürüleceğini belirtmişti ama onun da akıbeti bilinmiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir