Korukçu ve Kayabaş Köylerinde husumetliler barıştırıldı

Bismil İlçesinde Korukçu ve Kayabaşı Köyleri arasındaki barış törenine Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Milletvekili M. Mehdi Eker, DBB Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, Bismil Kaymakamı Enver Hakan Zengince ve çok sayıda protokol üyesi katıldı.

Bismil İlçesinde Kayabaşı ve Korukçu Köyünde İkamet etmekte olan Türk, Orak, Gök Aileleri ile Erkek ve Yanık Aileleri arasında 9 Aralık 2021 tarihinde meydana gelen olayda bir şahsın Vefat etmesi ve yaklaşık 15 kişinin yaralanması ile başlayan kan davası barış ile sonuçlandırıldı.Bismil İlçesinde Kayabaşı ve Korukçu köylüleri arasında 9 Aralık 2021 tarihinde çıkan kavgada 39 yaşındaki Kadri Türk hayatını kaybetmiş, bazıları ağır olmak üzere yaklaşık 15 kişi yaralanmıştı.

Kavganın yaşandığı tarihten bu yana Bismil İlçesinde gerek ilçenin önde gelenleri, gerek kanaat önderleri gerekse de ilçedeki mülki amirler aileleri barıştırmak için çabalarını sürdürüyordu. Yaklaşık bir yıldır süren çabalar neticesinde Kayabaşı ve Korukçu Köyünde İkamet etmekte olan Türk, Orak, Gök Aileleri ile Erkek ve Yanık Aileleri barışmayı kabul etti.

Aileleri bir araya getiren Bismil Kanaat Önderleri Barış Komisyonu uzun süren çabalar neticesinde tüm tarafları barışa ikna etti.

Korukçu Köyü Muhtarı Yılmaz Yanık uzun süredir tarafları bir araya getirmek ve barıştırmak için çabaladıklarını belirtti. Yanık; “barışın sağlanması konusunda uzun süredir çaba gösteren Bismil Kanaat Önderlerine, Sayın Valimize, Milletvekilimiz Sayın M. Mehdi Eker’e ve Sayın Kaymakamımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” İfadelerini kullandı.

BARIŞ TÖRENİ DÜZENLENDİ

Bismil Kanaat Önderleri Derneği ve Bismil Kaymakamı Enver Hakan Zengince’nin barışmaya ikna ettiği Türk, Orak, Gök Aileleri ile Erkek ve Yanık Aileleri için Bismil İlçesinde Kanaat Önderleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Doğan’ın ev sahipliğinde düğün salonunda barış töreni düzenlendi.

Düzenlenen barış törenine Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, Diyarbakır Milletvekili (Eski Tarım Bakanı) M. Mehdi Eker, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, Ak Parti Diyarbakır İl Başkanı M. Şerif Aydın, Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Enver Hakan Zengince, Diyarbakır Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Ak Parti Bismil İlçe Başkanı Veysel Yağmur, Bismil Ziraat Odası Başkanı Mehmet Arslan, Diyarbakır İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu, Bismil İlçe Müftüsü Dr. Enver Polatoğlu, HÜDA PAR Bismil İlçe Başkanı Ali Bilmez, Yeniden Refah Partisi Bismil İlçe Başkanı M. Ali Ayhan, bölge kanaat önderleri ve halk katıldı.

Düzenlenen barış töreninde; Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, Diyarbakır Milletvekili M. Mehdi Eker, Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Enver Hakan Zengince, Diyarbakır İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu, Bismil Kanaat Önderleri Derneği Başkanı Hasan Vural ve Bismil Kanaat Önderler Derneği Barış Komisyonu Üyesi Molla Musa Kılıç birer konuşma yaptılar.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın selamlama konuşmasını yapan Bismil Kanat Önderleri Derneği Başkanı Hasan Vural, barışmayı kabul ettiklerinden dolayı ailelere teşekkür ederek, bir daha benzeri olayların yaşanmaması temennisinde bulundu.

Törende konuşan Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, çok hayırlı bir nedenden dolayı bir araya geldiklerini belirtti

Dünyada en güzel sulhun huzur içerisinde yaşamak olduğunu ifade eden Su, şöyle konuştu:

“Bizler insan olarak hatalar yapabiliriz, önemli olan hatalarımızdan ve yanlışlarımızdan dönebilmektir, affedici olmalıyız, kardeş olmalıyız. Rabbimiz bize takvada ve iyilikte yarışmayı emrediyor, kötülükte yardımlaşmayı yasaklamıştır. Bundan dolayı bizler iyilik ve takva için burada bir araya geldik. Kan davalı aileler barıştıkları için bu güzel günde bir araya gelerek bu hayra ortak olduk.”

Vali Ali İhsan Su, “Bu hayatta en güzel olan sulh ve huzur içerisinde yaşamaktır. Bizler insan oğlu yanlışlıklar yapabiliriz, hatalar yapabiliriz, önemli olan hatalarımızdan, yanlışlıklarımızdan dönebilmektir. Af edici olmalıyız, kardeş olmalıyız. Rabbimiz, bize takvada ve iyilikte yarışmayı emrediyor. Kötülükte yardımlaşmayı yasaklamıştır. Kan davalı ailelerin barışta yarıştıkları için, bu güzel günde bir araya gelerek, bu hayra ortak olduk.” İfadelerini kullandı.

Programa katılan Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, barışın hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

“KAN DAVASINI SÜRDÜRMEYEREK BARIŞ YOLUNU SEÇTİLER”
Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Enver Hakan Zengince, aynı köyde yaşayan ve aynı zamanda akraba olan aileler arasında üzücü bir hadise yaşandığını aktararak, şunları söyledi:

“Bu bölgenin hoşgörüsüne, muhabbetine, tarihine uygun davranarak bu ailelerimiz çok büyük bir onurluluk gösterdiler, kan davasını sürdürmeyerek barış yolunu seçtiler. İnsanlığa yakışan çok kıymetli bir haslet gösterdiler. Bir yıl önce yaşanan üzücü hadiseyi geride bırakarak bugün burada barıştılar.”

Bismil Kanaat Önderleri Derneği Başkanı Hasan Vural da şiddetin, çatışmanın ve kavganın olmamasının en büyük arzuları olduğunu belirterek, “Sevginin olduğu yerde kesinlikle kötülük olmaz ama maalesef bizler bazen öfkemize yenik düşerek bu tür istemediğimiz olaylara sebebiyet verebiliyoruz. Bu gibi durumlarda bizim barış heyeti hemen devreye girerek, taraflarla sürekli görüşmeler yaparak olayın daha da büyümemesi için tarafları ikna etmeye gayret gösteriyor. Böylelikle olaylar daha da büyümeden barışla sonuçlandı, bunu da Allah rızası için yapıyoruz .” dedi.

KUR’AN’I KERİM’İN ALTINDAN GEÇEREK YEMİN ETTİLER

Barış için bir araya gelen Türk, Orak, Gök Aileleri ile Erkek ve Yanık Aileleri yapılan barış töreninin ardından Kur’anı Kerim’in altından geçerek barış yemin ettiler. Yapılan barış töreni Diyarbakır Müftüsü Lütfü İmamoğlu’nun yaptığı dua ile sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir