“Aydınlık Yarınlara Kitap Okuma Yarışması”nın ödülleri verildi

“Aydınlık Yarınlara Kitap Okuma Yarışması”nın ödülleri verildi

‘Kaybedeni olmayan’ yarışmanın ödül töreni düzenlendi

Uluslararası Eğitimciler Derneği okuyan, araştıran, düşünen, tahlil ve analiz yapabilen, öğrendiklerini hayata geçiren nesillerin yetişmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlediği ”Aydınlık Yarınlara Kitap Okuma Yarışması”nda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Kısa adı Ulued olan Uluslararası Eğitimciler Derneği tarafından Türkiye genelinde ilk, orta ve lise öğrencilerine yönelik düzenlediği ve binlerce kişinin katıldığı online “Aydınlık Yarınlara Kitap Okuma Yarışması”nda dereceye girenlere ödülleri törenle verildi.

Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesinin Millet İlkokulunda düzenlenen törene Diyarbakır İl Milli Eğitim Şube Müdürü İbrahim Hayrullah Erdem, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve ödül alan öğrencilerin velileri katıldı. Törene gelen davetliler, gül suyu ve çeşitli ikramliklarla karşılandı. Diyarbakır Sur ilçesi Behram Paşa Camii İmam Hatibi Abdulmennan Erdemoğlu’nun Kuranı Kerim tilavetiyle başlayan törende konuşan Hayrat Vakfı Diyarbakır Temsilcisi Mehmet Altay, Türkiye ve dünyada ilk kez bu denli yüksek katılımlı online kitap okuma yarışmasını düzenlemiş olmanın sevincini yaşadıklarını ifade etti.

Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür eden Altay sözlerini şu ifadelerle sürdürdü;

Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatuhu ebeden daimen!

Evvela Kainatın bütün zerratının gerek toplu olarak ve gerekse ferdi olarak âcizlik ve fakirlik dilleriyle varlığının kesinliğine ve birliğine şahitlik ettikleri ve bizleri varlık,  insaniyet ve İslamiyet gibi hadsiz nimetleriyle nimetlendiren Sâni’-i Hakîm’e, kâinatın zerreleri adedince hamd ve senalar ve şükürler olsun. Hem kâinatın tılsımını açıp şifrelerini çözüp ayetlerini keşfedip açıklayan Rasûlü ile Âl ve Âshabına ve sâir Enbiya ve Peygamberlerine ve Salih kullarına bi-nihaye ve bi-hisâb sonsuz Salat ve Selamlar olsun.

Kıymetli Veliler, Sevgili Öğrenciler ve Muhterem Misafirlerimiz; aydınlık yarınlara kitap okuma yarışması ödül törenine hoş geldiniz, safalar getirdiniz, şeref verdiniz. Ehlen ve sehlen. Ser seran ser çavan.

İslam ümmeti; insan yaratılışına uygun eğitim sistemi ile asırlar boyunca, nice alimler, veliler, üstadlar, rehberler yetiştirdiğine şanlı tarihimiz şahittir. Ecdadımız, dünyaya hediye ettiği insanca ve Müslümanca medeniyet değerleriyle gittiği yerlerde merhamet ve adaletle hükmederek huzuru sağlamış ve gönülleri fethetmiştir.

Bizde ecdadımızın yaptığı gibi bu İmani, İslami ve de İnsani değerleri korumak ve yaşatmak için Hayrat Vakfı çatısı altında gönüllü iyilik kervanıyla yarım asırdan fazladır çalışmalarımıza tüm dünyada devam etmekteyiz. Bu konudaki parolamız ise “Dünya iyilikle değişir” sloganıdır.

Hayrat vakfı olarak gayemiz, ecdadımızın tertemiz mirasına sahip çıkarak manevi değerlerimizle donanımlı, mukaddesatına bağlı; vatanını, milletini seven, devletini ve milletini yüceltmeye gayret eden; tarih şuuruna sahip, çağın gerektirdiği teknolojiyi kullanıp geliştirebilen, toplumun menfaatini şahsi menfaatlerinin üzerinde tutabilen nesiller yetiştirmektir.

Peygamber efendimiz(asm) da “Hiçbir anne-baba, çocuğuna güzel terbiyeden daha kıymetli bir bağışta bulunmamıştır.” Diyerek evladlarımıza bırakacağımız en kıymetli mirasın ve en değerli servetin güzel terbiye ve güzel ahlak olduğunu vurgulamaktadır.

Hz. Ali (r.a) efendimiz de, ‘’Dünyayı isteyen ilim okusun, ahireti isteyen ilim okusun, her ikisini isteyen yine ilim okusun.’’ Diyerek Okuma ve öğrenme dünya ve ahiret saadetinin temeli olduğunu belirtmektedir.

Doğru ve güzel terbiyeyi kazandıran ve insanı dünya ve ahiretine hazırlayan en güzel kaynak ve en güzel arkadaş kitabdır. Kitabların da en üstünü ve en başta geleni şübhesiz Kur’andır. Üstad Bediuzzaman bunu şu şekilde ifade eder: Dost istersen Allah yeter. Evet, O dost ise herşey dost tur. Yârân istersen Kur’ân yeter. Çünkü aradığın en güzel arkadaşları onda bulursun.

Yine Bediuzzaman hazretleri, Kur’anın ve Kur’ana ait terbiyenın önemini anne babalara şu şekilde ifade eder. Kur’ân’ı okumanın fâidesi, yalnız hafız olmak ve dünyada onunla bir makam kazanmak, bir maaş almak değil; belki her bir harfi, hiç olmazsa on hayrından tâ yüze, tâ binlere kadar Cennet meyvelerini, âhiret fâidelerini vermesini düşünüp ve ebedî hayatın rahatını ve saadetini temin etmek niyetiyle okumak lâzımdır. Evet, okullarda, dünya maişeti, ya rütbeleri için fenleri ders okumak, bu kısacık dünyevî hayatta derecesi, fâidesi bir ise, ebedî hayatta Kur’ân ve Kur’ân’ın kudsî kelimelerini ve nurlu ve imanî mânâlarını öğrenmek binler derece daha kıymetlidir. Onlar şişe hükmünde, bunlar elmas hükmündedir. Evet, dünyaya ait işler, kırılmaya mahkûm şişeler hükmündedir. Bâki olan ahirete ait işler ise, gayet sağlam elmaslar kıymetindedir. İnsanın fıtratındaki şiddetli merak ve hararetli muhabbet ve dehşetli hırs ve inatlı talep ve hâkezâ şedid hissiyatlar, umur-u uhreviyeyi yanı ahireti kazanmak için verilmiştir.  Hem bu imani derslerle anne babalarına hakikî ve fâideli evlâtlar olabilirler.

Bizler Hayrat Vakfı mensubları olarak aydınlık yarınlara ulaşmanın, ancak milli ve manevi köklerimizden beslenen, gözü atide kökü mazide gençlerimizle mümkün olacağına inanmaktayız. Bunun gereği olarak; ulvi gayelerin peşinde koşan, idealleri memleket ve ümmet merkezli olan, zamanın ruhunu yakalamış, vicdan ve merhamet sahibi, güzel ahlaklı, tarihi derinliklerinin ve zenginliklerinin farkında, sorumluluklarının bilincinde gençler yetiştirmek ve yetiştirilmesine katkı sağlamak için çalışıyoruz.

                Milli eğitim bakanlığımızın izni ve onayı çerçevesinde yürüttüğümüz  “Aydınlık Yarınlara” adlı Online Kitap Okuma Yarışmamızın ilk senesinde, yurt içinde bütün illerimizden, yurt dışında ise 37 ülkenin 85 şehrinden toplam 184 bin müracaat olmuştur. Yarışma ile ilgili; öğrenci, veli ve öğretmenlerden gelen çok olumlu dönüşler bizleri fazlasıyla memnun ve mesrur eylemiştir.

                     “Kaybedeni Olmayan Yarışma” sloganı ile hareket ettiğimiz yarışmamıza onay veren Milli Eğitim Bakanlığı’mıza, yarışmanın her aşamasında destek veren Kamu Kurumlarımıza, Sivil Toplum Kuruluşlarımıza, Okul Müdürlerimize, Öğretmenlerimize ve yarışmayı merakla takip eden Velilerimize, özellikle yarışmaya katılan tüm Öğrencilerimize teşekkür ederiz.

Son olarak konuşmamı Bediuzzamanın şu sözleriyle bitirmek istiyorum. ‘’Ey bu vatan gençleri! Frenkleri taklide çalışmayınız. Âyâ, Avrupa’nın size ettikleri hadsiz zulüm ve adâvetten sonra, hangi akılla onların sefahet ve bâtıl fikirlerine ittibâ edip emniyet ediyorsunuz? Yok, yok! Sefihâne taklit edenler, ittibâ değil, belki şuursuz olarak onların safına iltihak edip kendi kendinizi ve kardeşlerinizi idam ediyorsunuz. Âgâh olunuz ki, siz ahlâksızcasına ittibâ ettikçe, hamiyet dâvâsında yalancılık ediyorsunuz. Çünkü şu surette ittibâınız, milliyetinize karşı bir istihfaftır ve millete bir istihzâdır.’’

      Allah bizleri ve sizleri sıratı müstakime hidayet eylesin.                             

Diyarbakır İl Milli Eğitim Şube Müdürü İbrahim Hayrullah Erdem ve Yarışmaya katılan Ortaokul öğrencileri için Harika Hikayeler kitabını yazan, Yazar Kürşad İmalı’nın yaptığı konuşmaların ardından İlkokul, Ortaokul ve Lise kategorilerinde dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Yarışmada 70 ve üstü puan alan ve bilgisayar kurasıyla belirlenen ilk, orta ve lise kategorilerinde her birinden 60 olmak üzere toplamda 180 öğrenciye de birbirinden değerli hediyeler verildi. Diyarbakırda yarışmada sorulan kırk soruya doğru cevap verip ama saniye farkıyla geç gönderenlere de teselli ödülleri verildi.

İlkokul Kategorisinde Diyarbakır İl

Birincisi: Gül Nesrin AYHAN

İkincisi: Kevser Nur ADALI

Üçüncüsü: Nisanur YAMAN

Ortaokul Kategorisinde Diyarbakır İl

Birincisi: Şahin EKİN

İkincisi : Sümeyye ASLAN

Üçüncüsü: Ahmet Emir ÖCAL

Lise Kategorisinde Diyarbakır İl

Birincisi: Hasret KILIÇ

İkincisi: Esra Nur kAYMAZ

Üçüncüsü: Meryem HAKLI

Diyarbakır’da 40 Soruya Doğru Cevap Verip Geç Gönderenlere Teselli Ödülü Alan Öğrencilerin Listesi:

İlkokul Öğrencileri

İsim Soyad
GÜL NESRINAYHAN
KEVSER NURADALı
NISANURYAMAN
ELIF DICLEÇAVDAR
HÜMEYRA HAFSANURKARAASLAN
SALIH DEVRIMYıLDıZ
ELIF TUBAEMIR
BERATDELEK
FATIMATÜZZEHRAALAR
AZRADURGUNSU
ZILANBAYRAM
BETÜLCENGIZ
FATMADOLU
AYŞE HÜMEYRADALKıLıÇ
GÜLNURTOPRAK
RÜMEYSAKıYANÇ
NISA ALYAENDEZ
SELIEL AHMED
BEDIRHAN TALHAACAR
ERVATEKIL
YUSUF SELIMALTAY
AHMEDÇAĞLAYAN
MUHAMMEDKARAALP
ZEYNEPSÜER
M.EMIRAZBAY
ABDULLAHÇıNAR
ZEYNEPSEYIT
ŞAHRALLAH YURDTAŞ
MERVE NURGENÇ
Ortaokul Öğrencileri
İsimSoyad
ŞAHINEKIN
SÜMEYYEASLAN
AHMET EMIRÖCAL
ENESTUNCAY
HARUN EKREMSARı
NUDANURÇELIKKıLıÇ
ZEHRABÜYÜKASLAN
ÖMERTUĞRUL
ÖMERAYKAÇ
SEVALSARıYEL
NURANDEMETLER
MUHAMMED VEYSELKAYA
CANSUYıLDıZ
EYÜPKARABULUT
AHMET BARANSOYSAL
SÜMEYYE SENATEKMEN
BEHYANURBAYRAM
EDANURYıLDıZ
MEHMET SAITÖNER
SÜMEYYETOKMACı
UMUT EMIRGEZER
ŞEYMAKAÇMAZ
ESMANURASLAN
MUHAMMEDARıĞTEKIN
ZEYNEPKARABULUT
EYÜPKÜÇÜKKAYA
MıSRA SADEMÇELIK
SÜHEYPÖZMEN
ÖMERÇAKıR
ELİF NUR YILDIZ
HIRA CEMİLEBARLAS
YAĞMURDULGUN
Lise Öğrencileri
İsimSoyad
HASRETKıLıÇ
ESRA NURKAYMAZ
MERYEMHAKLı
RAMAZANAKPIRINÇ
FERIDEYıLMAZ
SEYRANAKPIRINÇ
MÜBERRAYıLDıRıM
SıLADAL
HAVANURMATYAR
MUHAMMED ABDURRAHIMAKSEL
HILALYUSUFOĞLU
MUHAMMED YASIRKARAASLAN
MERVANAKPIRINÇ
ISMAILKAYA
ABDUSSAMETAKıN
RUMEYSADALKıLıÇ
HABIBETANGÜL
MERYEMBUDAK
MERYEMGÜRELI
SERAPBARAN
ELIFKAYA
GÜLISTANKAYıKÇI
PAKIZE BETÜLERDEM
HILAL SEDAKAHRAMAN
ÖMER FATIHGELENER
EBRARASLAN
BERFINTABAN
NUR HAVINTABAN
BERÇEMBEGDAŞ
ABDULKADİRMEMİŞ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir