Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Dicle Üniversitesi (DÜ) tarafından yapılan kazı çalışmasında Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan ve kızı Saide Hatun’un mezarı bulundu.
Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Dicle Üniversitesi (DÜ) tarafından yapılan kazı çalışmasında Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan ve kızı Saide Hatun’un mezarı bulundu.
Sultan Kılıçarslan’ın mezar yerinin tespiti için DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Tanyıldız baÅŸkanlığında Prof. Dr. İrfan Yıldız, Doç. Dr. Oktay Bozan, Doç. Dr. Aytaç CoÅŸkun ve doktor öğretim üyesi Salih Erpolat’ın da yer aldığı komisyon oluÅŸturuldu.
Komisyon yaptığı tarihi kaynak taramasının ardından ilçedeki tüm mezarlıklarda incelemede bulundu, o döneme ilişkin bilgisi olan kişilerle görüştü.
Elde edilen bilgiler doÄŸrultusunda Orta ÇeÅŸme Parkı’ında bulunan iki mezar üzerinde araÅŸtırmalar yoÄŸunlaÅŸtırıldı.
9 gün süren kazı çalışmaları sonucu Sultan 1. Kılıçarslan ve kızı Saide Hatun’un mezarlarına ulaşıldı.
DÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, gazetecilere yaptığı açıklamada, şimdiye kadar yapılan farklı çalışmalarda mezar yerinin net olarak tespit edilemediğini söyledi.
Karakoç, “Kültür ve Turizm Bakanlığıyla yapılan kazı çalışmaları sonrası önemli bulgular elde edildi. Bu mezardaki kiÅŸiler yaÅŸ ve cinsiyet olarak o döneme uyuyordu. Mezarın ve türbenin taÅŸlarının ÅŸekli yine Selçuklu dönemine uygundu. Bu, hem Silvan hem Diyarbakır tarihi açısından olaylara farklı bir bakış açısı getirecek.”
Doç. Dr. Bozan da tarihi açıdan önemli bir şahsiyetin mezarını tespit ettiklerini belirtti.
Bozan, “Mezar yerinin bulunmuÅŸ olması, milli tarihimiz ve vefa duygusu açısından bir anlam ifade ediyor.” diye konuÅŸtu.
Doç. Dr. Aytaç Coşkun, kazıda yaklaşık 35 metrekarelik bir alanda 2 metre derinliğe inildiğini dile getirerek, hem mezarlara hem de türbeye ait temellere ulaşıldığını bildirdi.
Ekibin çok titiz bir şekilde çalıştığını anlatan Coşkun, bilim komisyonundaki hocalar olarak da elde edilen verileri hızlı bir şekilde değerlendirdiklerini kaydetti.
CoÅŸkun, “Çalıştığımız alan Anadolu Selçuklu’nun en önemli hükümdarının mezarıydı. Çalışmalarımızı gece gündüz büyük bir titizlikle yürüttük.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. İrfan Yıldız ise Silvan’ın tarihi önemine deÄŸindi.
Çalışmaların 5’inci gününde iki mezarın ve bir duvar kalıntısının ortaya çıkarıldığına iÅŸaret eden Yıldız, o gün akÅŸama kadar yapılan çalışmalarda kalıntıların tamamıyla ortaya çıkarıldığını bildirdi.
Yıldız, şunları kaydetti:
“Kazıda çıkan kitabe parçaları dönemin yazı stili özelliklerini gösteriyor. Birinci mezarda yatan kiÅŸinin 1. Kılıçarslan, ikinci mezarda yatan kiÅŸinin ise kızı Saide Hatun olduÄŸunu söyleyebiliriz. Yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen veriler doÄŸrultusunda Silvan’da olduÄŸu bilinen yalnız bugüne kadar mezarı gün yüzüne çıkarılamayan 1. Kılıçarslan’ın mezarının bütün verileriyle tespit edildiÄŸini söyleyebiliriz.”